10 tips voor succesvolle perscommunicatie

Laatst las ik dat er in Nederland 15.000 journalisten zijn en maar liefst 150.000 persvoorlichters. Voor elke journalist tien persvoorlichters! Of deze cijfers kloppen weet ik niet, maar dat het nieuwsproces niet altijd even soepel verloopt is bekend. Soms komt dat omdat perscommunicatie in organisaties nog onvoldoende wordt benut. Dat is jammer, want het is een manier voor bedrijven om hun doelstellingen te realiseren. Van belang is te weten wat je wilt bereiken. Is dat een beter imago, een groter maatschappelijk draagvlak, meer goodwill bij het publiek of doodgewoon: de omzet verhogen? Hieronder vertel ik je hoe je de perscommunicatie kunt verbeteren:

  1. Bepaal welke doelstelling je wilt bereiken
  2. Vraag je af welke doelgroep(en) voor jouw organisatie van belang zijn en ga na via welke kanalen/media je hen kunt bereiken. Lezen zij vooral vakbladen of begeven zij zich voornamelijk op social media en kijken zij vooral TV?
  3. Zorg ervoor dat je regelmatig met nieuws naar buiten komt. Bij nieuws gaat het om de bekendmaking van tot nu toe onbekende feiten en gebeurtenissen. Daarnaast moet het actualiteitswaarde hebben: hoe nieuwer het nieuws, hoe aantrekkelijker. Ook niet onbelangrijk: de afwijking van het gangbare speelt een belangrijke rol of iets nieuws is of niet.
  4. Zorg voor een goede persadressenlijst. Richt een persbericht aan personen in plaats van aan organisaties.
  5. Zorg ervoor dat je journalisten leert kennen en weet welke wensen ze hebben, zodat je daar adequaat op kunt inspelen. Het volgen van journalisten op social media kan je hierover informatie verschaffen.
  6. Wees pro-actief: bel regelmatig met journalisten door ze te attenderen op nieuws en ontwikkelingen binnen jouw organisatie of neem na het versturen van een persbericht contact op met de journalist en vraag of er nog behoefte is aan aanvullende informatie
  7. Wees een goede intermediair. Natuurlijk; veel vragen kun je als persvoorlichter zelf beantwoorden. Toch hebben journalisten soms ook de behoefte om met anderen binnen jouw organisatie in contact te komen, omdat zij deskundig zijn op een bepaald gebied.
  8. Zorg ervoor dat je transparant bent: wees open als dat nodig is, ook al krijg je lastige vragen of kritiek
  9. Wees servicegericht: journalisten waarderen het als je behulpzaam, dienstbaar en vriendelijk bent
  10. Wees bereikbaar, ook buiten kantoortijden, of zorg ervoor dat je de journalist altijd op korte termijn terugbelt.

SUCCES!