Voor wie
Mijn klanten zijn communicatiemanagers, woordvoerders en communicatieadviseurs van (semi) overheidsorganisaties die willen dat hun bedrijf vaker zichtbaar is in de media. Of zij willen meer invloed uitoefenen op het maatschappelijk debat of bewustwording bij het publiek vergroten. Om allerlei redenen lukt het lang niet altijd om dit (tijdig) voor elkaar te krijgen.
Door overvolle agenda’s en de waan van de dag hebben mijn klanten het vaak te druk om te investeren in het naar boven halen van mediagenieke informatie. Bovendien is het de vraag of zij wel de juiste informatie tijdig in handen krijgen. Het zou al veel helpen als zij weten waar het nieuws – in dit geval het goud – zich in de organisatie bevindt en dat het vervolgens wordt gedeeld. Vaak laten zij het dus aan het toeval over of de informatie boven tafel komt, maar ondertussen knaagt het wel: “er moet toch nieuws zijn”.
Ik heb ook klanten die denken dat iets interessant is voor de media, daar veel energie in steken en vervolgens wordt het item niet opgepakt. “Hoe kan dat nou?” Organisaties kijken in dat geval te veel vanuit zichzelf en te veel van binnen naar buiten in plaats van andersom en stellen zich niet de vraag: waar wordt de journalist nou door getriggerd?
Daarnaast zijn er klanten die een tikkeltje bescheiden zijn en ervan uit gaan dat ze niets hebben te melden. Ik hoor het ze vaak zeggen: “wat zit hier nou voor interessants aan?” Ze zijn zich er niet van bewust dat ze wel degelijk iets in handen hebben waarmee ze naar buiten kunnen. Van belang is te weten wat er in de buitenwereld speelt, wat het sentiment is en hoe je daaropaan kunt haken. Of door een boodschap anders te “framen” lukt het ineens wel om zichtbaar te zijn in het nieuws.
En als klanten dan de mogelijkheid hebben om zichtbaar te zijn, omdat ze een quote of interview moeten geven voor radio of TV, dan is dat voor velen nog best spannend. “Ik heb maar twee minuten om mijn boodschap te vertellen, hoe doe ik dat?” Of: “Hoe kom ik over?” Dan gaat het erom dat je de boodschap goed kunt verwoorden, de regie kan houden in het gesprek én dat je boodschap blijft ‘plakken’ bij de kijker of luisteraar.
Mocht je dit herkennen, dan ben je zeker niet de enige. Als interim woordvoerder en (media)trainer zie ik dit bij veel organisaties. Als je niet weet waarom het onvoldoende lukt om zichtbaar(der) te zijn met mooie items in het nieuws of hoe je bijvoorbeeld met meer vertrouwen voor de camera staat, dan kunnen we samen kijken wat we hieraan kunnen doen. Ik heb hiermee ervaring opgedaan in (semi)overheids- en goede doelenorganisaties als interim woordvoerder en als (media)trainer.